Hvordan lyssette hagen og uteområdet?

God utendørsbelysning har to funksjoner. Det er vakkert og du kan nyte hagen også etter mørkets frembrudd.
Samtidig kan du få et overblikk over hagen og du kan se hva som foregår der.

For å finne de beste stedene å belyse kan du ta med deg en spot og en skjøteledning og prøve deg frem.
Å belyse et tre i nærheten av oppkjørselen kan være mer effektfult enn å sette opp en tradisjonell lykt med flombelysning.

Man trenger ikke så sterk belysning utendørs da det kan virke sjenerende på naboen. Be gjerne om å få se belysningen fra naboens hage og hus. Her kan også blendebeskyttelse være lurt.

Riktig fargetemperatur gir en god dynamikk. Med fargetetemperatur menes forskjellig hvitt lys. Et tre eller en stein er for eksempel vakkert i et kaldt lys, mens rundt et bord passer det best med et varmere hvitt lys.

Varmt og kaldt lys måles i Kelvingrader. Et lavere Kelvintall gir et varmere skinn, mens et høyere tall gir et kaldere skinn. Et varmt glødelampeskinn kan ha 2700 Kelvingrader, mens et veldig kaldt lys er gjerne 6000 Kelvingrader.

Lyssett hagen

Inngang

Gi dine besøkende en varm velkomst ved hjelp av lyset. Plasserer du et armatur som lyser opp inngangen til tomten, skaper du en visuell markering og viser hvor det er tenkt at man skal gå. Har du hekk eller busker kan du lyse den opp ved inngangen. Du kan også belyse postkassen, en mur eller liknende som er i nærheten av adkomsten.

Det samme gjelder for inngangen til huset. I tillegg er det praktisk da det er lettere å se for eksempel nøkler, dørhåndtak ol.
Her bør man velge armatur med lyset rettet nedover, da det er langs vegg og dør samt mot bakken man vil ha lyset.

Busker og trær

Ved å inkludere busker når du planlegger belysningen, rammer du inn hagen og den blir flott å se på. Busker og trær kan belyses fra mange forskjellige vinkler. Ta med deg en spot og en skjøteledning og prøv deg frem!

Terrasse

Terrassen er gjerne som en stue i sommermånedene. Har du en vinterhage eller utestue kan den brukes året rundt!
Å skape en stuelignende følelse med dempet belysning lar seg ordne ved å bruke flere lamper med lave wattstyrke. Å belyse ting i omgivelsene som planter eller dekorative ting får omgivelsene til å virke åpnere og lysere enn de er.

Redskapshus, dukkehus, drivhus

La de frittstående byggene dine tre frem i hagen. Monger gjerne samme armatur som ved husets dører. Om bygget har vinduer gir det en fin effekt om det er belyst innenfra også.

Gode tips:

  1. Prøv belysning på forskjellige steder i hagen. Bruk en spot og skjøteledning og prøv deg frem.
  2. Belys trær og vertikale overflater. Vertikale overflater gjør at et område virker lysere enn om man kun belyser horisontale overflater. Det er forskjellige måter å belyse trær på. Plasserer du lyskilden et stykke fra treet, belyser du kronen mer enn om lyskilden plasseres nærme stammen.
  3. Tenk på at vi har fire årstider. Plantene ser forskjellige ut i løpet av året. Plasser ikke armaturene for nærme gangveier og lignende som skal måkes.
  4. Pass på å ikke blende naboen
  5. Bruk ikke for mange fargede lamper
  6. Forskjellig hvitt lys gir en fin dynamikk
  7. Kost på deg kvalitetsprodukter – det tjener du på i lengden